Technisch lezen

Technisch lezen

Technisch lezen, voor de een zo vanzelfsprekend en voor de ander een hele klus. Technisch lezen is letterlijk het kunnen koppelen van klanken en woorden aan letters. Technisch lezen komt gedurende de hele dag terug, al helemaal in deze moderne maatschappij. Vaak zie je een samenhang tussen moeite hebben met technisch lezen en begrijpend lezen. Dit omdat technisch lezen een belangrijke voorloper van begrijpend lezen is.

Leest je kind spellend? Dus ‘r-oo-s’ in plaats van ‘roos’? Dit kan ervoor zorgen dat het leestempo laag blijft waardoor hij niet mee kan met de rest van de klas.
Of leest je kind radend? Het eerste stuk van een woord wordt gelezen en de rest wordt ingevuld. Dit heeft te maken met nauwkeurigheid en sneller willen dan al mogelijk is.

Bij beide manieren is vaak te zien dat het plezier in lezen snel vervaagt, wat natuurlijk ontzettend zonde is. Daarbij maakt dat het alleen maar lastig om te blijven oefenen met lezen. Die leesmotivatie verbeteren of terugkrijgen is dan ook een belangrijk onderdeel van de begeleiding. Samen kiezen we teksten die aanspreken en die op het niveau van je kind aansluiten. Herhaling en automatisering is van groot belang, hiervoor is in de thuissituatie ook oefening nodig.

Benieuwd naar mijn werkwijze?