Spelling

Schrijven van woorden, daar komen veel spellingregels bij kijken. Het schrijven van woorden heb je nodig om zinnen, berichten, mails, verhalen, werkstukken en verslagen te schrijven. Het beheersen van alle spellingregels vraagt veel van een kind. De vaardigheid komt dagelijks terug, wat het een belangrijk onderdeel van de leerontwikkeling maakt.

Kinderen kunnen spellingregels simpelweg niet kennen doordat ze het niet kunnen onthouden. Ook kan het zijn dat een kind bepaalde regels door elkaar haalt. Wat je vaak ziet is dat kinderen woorden schrijven zoals het klinkt. Dat is eigenlijk al een mooie stap maar daarmee halen ze het verwachtte niveau aan het eind van hun schoolcarrière niet.

Binnen de begeleiding kan ik door middel van een onderzoek overzicht van de beheerste spellingregels verkrijgen. Vanuit hier kijk ik welke spellingregels nog niet goed beheerst zijn. Deze gaan we samen een voor een behandelen. Ik sluit hierbij aan bij de volgorde van het aanbod van school.

Het oefenen van spelling vergt veel oefening, ook in de thuissituatie. Hierin zal ik u natuurlijk ondersteunen.

Een leuk aspect van de begeleiding is het verzamelen van die lastige spellingregels in een fotomapje. Dit mapje gaat mee naar school, huis en de remedial teaching. Samen met het kind maak ik per spellingregel een kaartje met de regel, voorbeeldwoorden en wellicht tekeningen die helpen onthouden.

Benieuwd naar mijn werkwijze?